Je probeert elke dag het beste uit kinderen te halen.

Jaap van Lambalgen

leerkracht groep 7, schoolopleider
KBS De Pijlstaart

Je probeert elke dag het beste uit kinderen te halen. Dat geeft me veel voldoening.

“De wereld in het klein, zo noemen we onze school wel eens. Op De Pijlstaart werken ontzettend leuke mensen. Gedreven mensen ook, we leren veel van elkaar. Je mag hier fouten maken. Dat geldt voor de kinderen en voor onszelf. Als school willen we steeds beter worden, dat is onze mentaliteit. Tegelijk hebben we een gezellig team en kunnen we echt op elkaar terugvallen. De sfeer is goed, ik kan ook merken dat de kinderen het fijn vinden op school.”

Schoolopleider

De Pijlstaart is een gecertificeerde opleidingsschool en Jaap begeleidt met veel plezier studenten. ,,Ik ben sinds kort schoolopleider en vind dat ontzettend leuk om te doen.’’ Hij onderhoudt het contact tussen school, studenten en studie. Bij de KSU zijn studenten van de Pabo of van de universiteit meer dan welkom. Jaap: ,,Het is belangrijk om aankomende leerkrachten goed op te leiden. Je leert veel van het doen.’’ 

 

 

Een positieve sfeer creëren hoort bij goed onderwijs

Jaap werkt nu voor het tweede jaar op De Pijlstaart. “Als leerkracht kun je kinderen een heel leuke dag geven, voor hen het verschil maken. Dat vind ik zo mooi aan dit vak. Je bent met veel dingen bezig tijdens een werkdag: kinderen leren hoe je op een goede manier met elkaar omgaat, de leerstof overbrengen maar ook plezier hebben in de klas door middel van leuke opdrachten en persoonlijke verhalen. Je probeert elke dag om het beste uit kinderen halen. Dat geeft me veel voldoening, waardoor ik elke dag met plezier naar m’n werk ga.” Een goede sfeer in de klas is geen luxe, maar een voorwaarde voor goed onderwijs, benadrukt Jaap. “Als kinderen lekker in hun vel zitten, zijn ze in staat om te leren. Zo niet, dan nemen ze nieuwe stof niet of nauwelijks op. Dus die veilige sfeer moet eerst in orde zijn, dan kom je toe aan onderwijzen.”

Compliment voor de leerkracht

“Met Valentijnsdag heb ik voor de leerlingen wel eens een hart gemaakt, daar schreven we voor elkaar complimenten op. Eén jongen had op het blad met mijn hart geschreven: ‘Je hebt me veranderd.’ Daar kreeg ik een brok van in m’n keel. Deze jongen was vrij brutaal en had vaak problemen met zijn klasgenoten. Je moet consequent en duidelijk zijn, maar ook laten zien dat je het beste uit de kinderen in je klas wilt halen en samen plezier kan hebben. Zo heb ik een band met hem gekregen. Pas daarna kun je als leerkracht bewust kiezen: waar leg ik de nadruk op, wat maak ik groot en wat houd ik klein. Ik vond het gaaf om hem te zien veranderen in de loop van dat schooljaar.”

Wil jij als leerkracht onze leerlingen maximaal laten uitblinken?

Bekijk onze vacatures